Rotterdam: de verstandigste marathon

Evenement: NN Marathon Rotterdam
Datum: zondag 8 april 2018
Starttijd: 10:07
Plaats: Rotterdam
Deelnemers: 16.000
Eindtijd: 3:47

“Kom op, Thierry!” hoor ik langs de kant oneindig veel keren. Meestal van vreemden, maar ook nog nooit zo vaak van bekenden. “Klein stukje nog!” Leugenaars…

Ik liep mijn derde Rotterdam. De mooiste marathon van Nederland met een fantastische route en een geweldig publiek. En dat bleek zeker gisteren maar weer eens. De lente kwam plots in volle glorie achter het wolkendek vandaan en zette zestienduizend lopers in het – niet per se gewenste – zonnetje. Een beetje gekke dag werd het hierdoor. Zeker gezien we een maandje geleden nog op het ijs stonden. En ik ga dit weer niet als excuus gebruiken, maar wel als aanleiding. De aanleiding tot een hele bewuste en, al zeg ik het zelf, verstandige beslissing nadat het gewoon niet meer lekker liep.

Precies op het punt waar ik de Brielselaan op draaide, op zo’n tweeëntwintig kilometer, gooide ik een knop om. Deze knop ging van ik-moet-rond-de-vijf-minuten-de-kilometer-lopen naar finish-nou-maar-gewoon(-en-geniet!). Dat klinkt als een logisch besluit en misschien is dat het ook wel. Het is alleen een besluit dat ik nog nooit eerder in een marathon heb kunnen nemen. Ik was dan ook best een beetje trots op mezelf…

Maar betekende dit besluit dan dat de rest van de Marathon Rotterdam vlekkeloos verliep? Zeker niet. De eerste tien kilometer erna nog wel. Daarin genoot ik op een veel rustiger tempo van de route en van het publiek. Daarna, op de welbekende Bosdreef, begon ie gewoon welbekend en ouderwets pijn te doen. Maar het gaf niet. Het was namelijk Rotterdam. En dat verzekerde mij en mijn medelopers van een onaflatende stroom aan aanmoedigingen, spandoeken, winegums, dropjes, bananen en high fives van zowel onbekenden als bekenden.

De laatste kilometers liep ik redelijk gelijk op met een collega die haar eigen pijnlijke strijd aan het strijden was en realiseerde ik mij nog net wat meer dat iedereen toch echt zijn eigen wedstrijd liep. Ergens is het ook bizar je zo druk te maken over een eindtijd wanneer die zo gigantisch ver van die van de winnaar af ligt.

Achteraf hoorde ik niets dan verhalen van marathons die anders liepen dan gepland, maar dat kwam voornamelijk omdat de lopers net als ikzelf verstandige beslissingen namen. Soms niet de leukste beslissingen, maar gelukkig wel beslissingen die ervoor zorgen dat het recreatief lopen van een marathon een uitdagende hobby blijft en geen geforceerde poging tot winst op je eerdere zelf.

Het heeft er bij mij in ieder geval voor gezorgd dat mijn derde marathon van dit jaar er eentje is waar ik nu al met veel plezier op terugkijk.

En eentje waarvan ik nu alweer zo goed als zeker kan zeggen: tot volgend jaar!

Een gedachte over “Rotterdam: de verstandigste marathon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s