Thierry’s tips: eten en drinken

Met vijf jaar in de benen en in het hoofd, mag ik best eens iets gaan vinden van hardloopgerelateerde zaken. En daarom ga ik vanaf nu, ter afwisseling van het delen van mijn ervaringen, eens in de zoveel tijd een tip-lijstje (Thierry’s tips, want alliteratie!) neerpennen. Niet omdat dat precies is wat jij moet doen, maar omdat het precies is waar ik iets aan heb. Dikke disclaimer: ik ben ik en jij bent jij. Vind dus vooral uit wat het best bij jezelf past, maar weet dat deze tips werken voor mij. Lijstje één gaat over voeding in aanloop naar en op de wedstrijddag.

Tip 1: Drink veel water
De allerbeste tip op dit vlak die ik je kan geven: drink veel. Niet zoveel dat het ongemakkelijk wordt, maar wel zoveel dat je jezelf er in het begin actief aan moet herinneren dat je nog maar eens wat moet drinken. Gewoon water. Ik ben niet van de proteïne-shakes of bietensap. Water. Water. En nog eens water. Twee liter per dag, minstens. En dat zeker 5 dagen van tevoren. Mag je verder dan niets anders drinken? Natuurlijk wel. Ik start geen dag zonder dubbele espresso. In een marathonweek minder ik echter aanzienlijk en probeer ik het bij één of twee te houden. Verder drink ik in de avond graag van die caloriearme frisdrank van de Lidl. Saskia heet ze (je verzint het niet…). Ik tel geen calorieën, maar daar zitten er bij dat spul niet al te veel van in. Eén a twee glazen per dag kunnen dus prima.

Tip 2: Eet pannenkoeken
Eigenlijk is dit niet eens een tip die iets met hardlopen te maken heeft. Pannenkoeken zijn namelijk altijd een goed idee. Maar buiten dat ze een goed idee zijn, bestaan ze voor een heel groot deel uit koolhydraten en laat je die nu net nodig hebben tijdens je lange afstandsloop. Ze compenseren geen gebrek aan training, maar als je alles in aanloop naar je (halve) marathon goed hebt gedaan, zijn de pannenkoeken het kersje op de taart. Van die taart mag je overigens ook best een extra stukje nemen in je wedstrijdweek. Zoals met alles: wel met mate. Er is een omslagpunt waar stapelen overgaat in vet opslaan. Geen idee waar dat precies zit, maar ik vermoed dat 16 pannenkoeken en 2 stukjes taart in een week tijd aan de veilige kant zitten. En zo niet, dan lalalalaikkanjeniethoren.

Tip 3: Experimenteer vóór je wedstrijd
Een echt gevoerd gesprek:
“Zo, even wat gelletjes gekocht voor m’n eerste halve komend weekend.”
“Ah top! Loop je daar fijn op?”
“Geen idee. Ga ik van ‘t weekend achter komen.”
“…”
Net zoals je niet op nieuwe schoenen gaat lopen tijdens een wedstrijd, ga je ook niet experimenteren met voeding en drank tijdens een wedstrijd. Je hebt namelijk geen idee hoe iets binnenkomt en wilt niet op twintig kilometer in je eerste marathon over je nek gaan omdat de appel-gel helemaal niet naar appel smaakt, maar naar groene Fernandes met suikerklontjes. Daarbij is het nog een heel gedoe om zo’n gelletje tot je te nemen. Zeker een eerste keer. Oefen daar dus vooral vooraf mee. Net zoals met repen, bananen en sportdranken.

Tip 4: Beloon jezelf achteraf
Je bent er! Je hebt het gedaan! Vette medaille, vette ervaring! En waarom dan geen vette hamburger? Of dat ene vette speciaalbiertje. Nu hoef ik je niet per se te vertellen dat dat een goed idee is, maar de tip die ik je hier geef is dat je dat dus wel even vóóraf in huis haalt. Toen ik vorig jaar naar de Ironman in Zweden ging en al negen maanden geen druppel alcohol had gedronken, gingen er mooi twee blikken Guinness mee in de koffer. En de gefinishte ik was destijds maar wat blij met de kofferpakkende ik! De gefinishte ik viel wel om na de eerste van de twee blikken, maar dat was kofferpakkende ik niet aan te rekenen.

Tip 5: Mijn marathonvoeding
Dit wordt dus heel persoonlijk, want het is mijn eigen ding, maar na 14 marathons heb ik in ieder geval voor mezelf redelijk door wat werkt. Uitgaande van een zondagochtendmarathon is dit mijn weekschema op het vlak van eten en drinken:
Maandag tot en met donderdag
Minimaal één keer pannenkoeken en één keer macaroni met spinazie, kip en kruidenboter (yes, dat is meteen het hele recept).
Vrijdag
’s Morgens én ’s avonds pannenkoeken.
Zaterdag
’s Avonds koude pastasalade.
Zondag
Voor de wedstrijd: enkele espresso, glas melk, glas water, twee pannenkoeken met appelstroop, twee witte bolletjes met appelstroop, twee bruine boterhammen met appelstroop.
Tijdens de wedstrijd: minimaal twee liter water, vanaf het halve marathon-punt twee a drie keer sportdrank, banaan op twintig kilometer, SIS Go + Caffeine Berry gel op vijfentwintig kilometer, banaan op dertig kilometer, SIS Go + Caffeine Berry gel op vijfendertig kilometer, SIS Go + Caffeine Double Espresso gel op negenendertig kilometer.
Na de wedstrijd: pak Chocomel, zak winegums, reep chocola met hazelnoten.
En thuis staat een ijskoud speciaalbiertje te wachten.

Zo. Da’s een heel verhaal. Waar het eigenlijk allemaal op neerkomt, naast common sense en wat kennis over onder andere koolhydraten en water, is uitproberen, uitproberen en nog eens uitproberen. Iedere training kun je gebruiken om nieuwe zaken in uit te proberen en werkt iets tijdens een wedstrijd niet? Dan pas je dat een volgende wedstrijd aan. Zolang je verder blijft luisteren naar je lichaam en reageert op wat het je vertelt, komt het allemaal goed. Sowieso als je jezelf naderhand trakteert op chocolade. Want chocolade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s